Veel ruume

Terrase tuba. Paremal riigisekretär Karl Johannes Terrase büst, skulptor Ferdi Sannamees. Fotod: Riigikantselei

 

Terrase tuba


Eesti ajaloo pikaaegseim riigisekretär Karl Johannes Terras oli ametis 20 aastat, peaaegu kogu sõjaeelse aja (1920-1940). Tema järgi on saanud nime tuba Stenbocki maja kolmandal korrusel, mida kasutatakse valitsuskabineti kui ka teiste nõupidamiste läbiviimiseks.

Terrase toas asub Karl Johannes Terrase büst, mille valmistas skulptor Ferdi Sannamees.

Toa sisekujunduse autor on Aiki Kama ning laua valmistas Powerdesk Baltic OÜ.

Karl Johannes Terrase 120. sünniaastapäeva puhul koostatud näitus » (4.07 MB)

Karl Johannes Terrase poja, Aleksander Terrase mälestused »

 

 

 

 

Valitsuse pressiruum. Fotod: Raigo Pajula ja Riigikantselei

 

Pressiruum


Valitsuse pressiruum asub Stenbocki maja esimesel korrusel, vestibüüli kõrval.
 
Reeglina toimuvad siin pressikonverentsid neljapäeviti kell 12, pärast valitsuse korralise istungi lõppu.
 
Kõigil huvilistel on võimalik interneti vahendusel valitsuse pressikonverentse otseülekandena kuulata ja vaadata.
 
Pressiruumi sisekujunduse tegi Tiina Alver, laua valmistas ARS Sisustus OÜ.
 
 

 

 

 

 

Peasissepääs ja fuajee


Üks väheseid säilinud detaile Stenbocki majas on värvilisest klaasist vitraaž peasissepääsu kohal. Vitraaž pärineb 19. sajandist. Fuajee käsitsi valmistatud seinaplaatidele on joonistatud puidumuster ehk aaderdus.

Fuajeest paremale jäävates ruumides töötab Riigikantselei istungiosakond, sama korruse läänetiivas ulatub risti läbi maja suur võlve kandvate tugevate piilaritega Riigipitsati saal. Esimese korrusel asuvate ruumide seinad on praegu lubjatud ning põrandaid katavad Itaalias valmistatud kiviplaadid.

Värvilisest klaasist vitraaž peasissepääsu kohal. Foto: Artur Sadovski

Käsitsi valmistatud seinaplaadid fuajees. Foto: Artur Sadovski

 

 

 

Peahoone keldrikorrus. Fotod Artur Sadovski ja RiigikantseleiPeahoone keldrid

 

Peahoone võimsad keldrid, mis asetsevad Toompea paeklindi piirist allpool, on erakordselt paksude müüride ja võlvitud lagedega. Keldri paemüüride ladu on hoolikas ja meisterlik. Nende otstarve oli tagada kohtuhoone juurde mõeldud põgenemiskindlate vangikongide olemasolu. Kuna esialgselt ei lõpetatud keldrite ehitust vanglaruumidena, siis on enamus seintest siiani säilitanud oma krohvimata kuju.

Keldris on restaureeritud kujul säilitatud 1890ndate aastate ümberehituste ajast pärit puidust uksesillused. Varem oli keldri põrandaks tahutud paeklint, kuid nüüd asendavad seda isolatsioonikihi peale asetatud kiviplaadid.

Peahoone keldris asuvad söögisaal, köök ja puhkeruum.

 

Viimati uuendatud: 10. juuli 2017